grilc.aelita@siol.net 041 779 607
Zeliščna kmetija Grilc

Recepti

Metina potica brez jajc

Metina potica brez jajc

Čas priprave: 2 uri

 

Sestavine za testo:

  • 500g pirine mehke moke
  • ½ kocke kvasa (25g)
  • žlička sladkorja
  • nekaj žlic mleka
  • 50g masla
  • 50g sladkorja
  • 200ml toplega mleka
  • žlica ruma
  • vanilija v prahu
  • 30g čičerikine moke

 

Sestavine za nadev:

  • 60g nasekljane sveže poprove mete
  • 190g creme fraiche
  • 200g goste kisle smetane
  • 140g masla
  • 180 g sladkorja
  • 100g mletih mandljev

 

Pripravimo:

  • moko posolimo in premešamo, na sredini naredimo luknjico in potresemo kvas, žličko sladkorja in prelijemo z malo toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut,
  • med tem časom stopimo maslo, dodamo sladkor, toplo mleko, rum in vanilijo,
  • ko je kvas nared, dodamo čičerikino moko in mlečno tekočino ter zgnetemo testo,
  • testo pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut, nato ga pregnetemo ter ponovno pustimo počivati še 20 minut,
  •  vključimo pečico na 160 stopinj, nasekljamo meto, naoljimo pekač za potico premera 28 cm,
  • za nadev stopimo maslo, nato mu dodamo vse sestavine razen mete, ter premešamo,
  • testo zvrnemo na pomokano površino in zvaljamo testo. Premažemo z nadevom in potresemo z nasekljano meto ter zvijemo in napolnimo pekač,
  • po vrhu pošpikamo z leseno palčko, nato damo pečti za 10 minut na 160 stopinj, nato dvignemo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 50-60 minut.
Praznični Speculas piškoti

Praznični Speculas piškoti

Sestavine

  • 120g masla
  • 1 jajce
  • 40g sladkor v prahu
  • 2 žlički mešanice začimb spekulas
  • 140g kristalnega rajavega sladkorja
  • 30g mletih mandljev
  • 10g mandeljev v lističih
  • 250g pirine moke
  • ½ žličke jelenove soli
  • ščepec sode bikarbone (lahko izpustimo)
  • janeževa semena za peko

 

Priprava

Maslo pustimo stati na sobni temperaturi. Moko pomešamo z mletimi mandlji, jelenovo soljo, sodo bikarbono in začimbno mešanico. Jajce in sladkor v prahu električno zmešamo, nato dodamo maslo in kristalni sladkor ter vse skupaj premešamo.  Mokre in suhe sestavine pomešamo med seboj, dodamo še mandlje v lističih in ročno zgnetemo testo. Testo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure na hladnem. 

 

Med tem časom pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem in sem ter tja po pekaču potresemo janeževa semena.  Dobro pomokamo delovno površino, enako valjar z vzorcem ali modele, ki jih pred uporabo otresemo ali s čopičem odstranimo odvečno moko iz odprtinic vzorcev. 

 

Vključimo pečico na 165 stopinj.

 

Testo razvaljamo, da bo debelina slab cm, nato z modeli izrežemo piškote, ter polagamo na pekač. Piškote pečemo približno 15 minut, nato ohlajene shranimo v posodi za piškote.

 

Namaz iz marjetic

Namaz iz marjetic

Dobro pest narezanih marjetic zmešamo v četrt kilograma polnomastne skute, dodamo tri strte stroke česna, sol, mleto rdečo papriko, nekaj kapljic limone in malo kisle smetane, da dobimo mazljiv namaz.

 

Postrežemo ga ob svežem kruhu ali krompirju v oblicah.

Energijski čaj

Energijski čaj

Dva dela ožepka in komarčka ter po en del rožmarina, ognjiča, kraškega šetraja in plavice poparimo ter pustimo stati deset minut.

 

Precedimo in pijemo rahlo oslajeno.

14 dnevna kura s tinkturo ameriškega slamnika

14 dnevna kura s tinkturo ameriškega slamnika

Še preden se začnejo širiti virusi in prehladna obolenja, je koristna in zelo enostavna naložba 14 dnevna kura s tinkturo ameriškega slamnika (Echinacea p.).

 

Priporočljivo je, da tinkturo uživamo 3 krat dnevno po 30 kapljic (za odraslo osebo) in to redno 14 dni.


Ker so tinkture narejene na alkoholu, ki ga marsikdo ne sme uživati, je dobro vedeti, da kapljice tinkture v tem primeru damo v vroč čaj ali vročo vodo, posledično alkohol izhlapi, s tem pa ne uničimo zdravilnih učinkovin.

123

Lokacije,

kjer strežejo naše čaje

 

Seznam lokacij

Trgovine,

kjer prodajajo naše čaje

 

Seznam trgovin