
Čemaževi kruhki
Sestavine:
- 300 g moke
- čajna žlička soli
- 30 g svežega kvasa
- čajna žlička sladkorja
- moka za oblikovanje
- 190 ml mlačne vode
- 30 ml oljčnega olja
- 4 žlice oz. približno 200 ml čemaževega pesta
Pesto
- šopek čemaževih listov
- olje
- pinjole
Priprava
Pesto pripravimo tako, da v multipraktiku nasekljamo vse sestavine. Olja dodamo toliko, da je zmes mazljiva. Za testo pomešamo moko in sol; kvas, sladkor in mlačno vodo pomešamo in pustimo stati približno 5 minut. Kvasec z oljem primešamo moki, dodamo olje in zamesimo testo, ki ga nato pokrijemo ter pustimo vzhajati približno uro. Pečico vključimo na 165 stopinj, pripravimo plitek pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Testo razvaljamo za pol prsta debelo in namažemo s pestom od roba do roba (kot bi delali potico), nato zvijemo v rulado. Narežemo približno 5 cm široke štrukeljčke in vsakega na sredini z držalom kuhalnice ali palčko pritisnemo proti dnu. Pustimo počivati še 10–15 minut, nato v pečici pečemo 30 minut. Ponudimo tople.