Metina potica brez jajc
Čas priprave: 2 uri
Sestavine za testo:
- 500g pirine mehke moke
- ½ kocke kvasa (25g)
- žlička sladkorja
- nekaj žlic mleka
- 50g masla
- 50g sladkorja
- 200ml toplega mleka
- žlica ruma
- vanilija v prahu
- 30g čičerikine moke
Sestavine za nadev:
- 60g nasekljane sveže poprove mete
- 190g creme fraiche
- 200g goste kisle smetane
- 140g masla
- 180 g sladkorja
- 100g mletih mandljev
Pripravimo:
- moko posolimo in premešamo, na sredini naredimo luknjico in potresemo kvas, žličko sladkorja in prelijemo z malo toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut,
- med tem časom stopimo maslo, dodamo sladkor, toplo mleko, rum in vanilijo,
- ko je kvas nared, dodamo čičerikino moko in mlečno tekočino ter zgnetemo testo,
- testo pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut, nato ga pregnetemo ter ponovno pustimo počivati še 20 minut,
- vključimo pečico na 160 stopinj, nasekljamo meto, naoljimo pekač za potico premera 28 cm,
- za nadev stopimo maslo, nato mu dodamo vse sestavine razen mete, ter premešamo,
- testo zvrnemo na pomokano površino in zvaljamo testo. Premažemo z nadevom in potresemo z nasekljano meto ter zvijemo in napolnimo pekač,
- po vrhu pošpikamo z leseno palčko, nato damo pečti za 10 minut na 160 stopinj, nato dvignemo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 50-60 minut.