Praznični Speculas piškoti
Sestavine
- 120g masla
- 1 jajce
- 40g sladkor v prahu
- 2 žlički mešanice začimb spekulas
- 140g kristalnega rajavega sladkorja
- 30g mletih mandljev
- 10g mandeljev v lističih
- 250g pirine moke
- ½ žličke jelenove soli
- ščepec sode bikarbone (lahko izpustimo)
- janeževa semena za peko
Priprava
Maslo pustimo stati na sobni temperaturi. Moko pomešamo z mletimi mandlji, jelenovo soljo, sodo bikarbono in začimbno mešanico. Jajce in sladkor v prahu električno zmešamo, nato dodamo maslo in kristalni sladkor ter vse skupaj premešamo. Mokre in suhe sestavine pomešamo med seboj, dodamo še mandlje v lističih in ročno zgnetemo testo. Testo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure na hladnem.
Med tem časom pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem in sem ter tja po pekaču potresemo janeževa semena. Dobro pomokamo delovno površino, enako valjar z vzorcem ali modele, ki jih pred uporabo otresemo ali s čopičem odstranimo odvečno moko iz odprtinic vzorcev.
Vključimo pečico na 165 stopinj.
Testo razvaljamo, da bo debelina slab cm, nato z modeli izrežemo piškote, ter polagamo na pekač. Piškote pečemo približno 15 minut, nato ohlajene shranimo v posodi za piškote.