Slana srca

Slana srca

Kaj potrebujete?

  • 80 g svežega kvasa
  • 550 ml mlačne vode
  • 2 žlici sladkorja
  • 30 g masla
  • 1 kg moke (tip 500)
  • moka za valjanje
  • 30 g sode bikarbone
  • 4 l vode
  • 3 žlice grobe soli
  • mleti mak, sezam suha strta zelišča

 

Postopek priprave

  1. Pripravimo velik lonec in vanj vlijemo 4 l vode, dodamo sodo bikarbono.
  2. Kvas, sladkro, žlico moke in vodo pomešamo med seboj, nato dodamo moko, sol in maslo, premešamo in zagnetemo.
  3. Testo narežemo na 8 enakih delov.
  4. Pečico vključimo na 225 stopinj, plitki pekač iz pečice obložimo s peki papirjem (najbolje, da imamo dva), vključimo grelno ploščo, na kateri je lonec z vodo.
  5. Pomokamo delovno površino in začnemo ročno svaljkati posamezne kose testa v daljši svaljek (približno kot za njoke), iz katerega bomo oblikovali srce. Naj ne bo predolg in pretanek, ampak takšen, da bo iz njega nastalo srce velikosti dlani. Ko konca staknemo skupaj, ju dobro pričvrstimo, spodnji del tudi dobro pomokamo in pustimo stati. Medtem pripravimo naslednja srca.
  6. Srca naj stojijo približno 10 minut na sobni temperaturi.
  7. Ko voda zavre, z obema rokama prenesemo oblikovano srce v lonec. Po 30 sekundah ga - to je pomembno - z dvema zajemalkama nežno dvignemo in počakamo, da se odcedi voda, nato ga položimo na peki papir.

    Če zajamemo srce le z eno zajemalko oz. mrežico, se bo razprlo in oblike ne bo.
    Ponovimo, kolikor bo šlo src na pekač. Glede na velikost najbrž tri do štiri.
    Vsako posebej potresemo z grobo soljo in drugimi dodatki po izbiri.
  8. Pečemo 25 minut.
  9. Ponudimo tople ali hladne ob pivu, poleg narezka ali jih preprosto mažemo z maslom.
Nazaj na seznam receptov

Prijavite se na tedenske recepte