Zeliščni čaji

Zelišča se uporabljajo že več tisoč let. Mnoga so premalo cenjena in velikokrat tudi spregledana. Zgodovinsko gledano naj bi zeliščni čaj izhajal iz starega Egipta in Kitajske. Skozi stoletja se je njegova uporaba razširila po vsem svetu, danes pa je iskan tako zaradi blagodejnih učinkov na organizem, kot tudi zaradi svojih okusov. 

 

Nekateri pri pripravljanju čaja iz zelišč radi dodajo sladkor ali med. Takšni dodatki popestrijo okus, ter dodatno pripomorejo k sprostitvi in občutku domačnosti.

Če zelišča v čaju uporabljamo za določen namen, se dodatkom izognemo, ter zaužijemo samega. Ko je zeliščni čaj pripravljen postrežemo vročega ali ohlajenega oz. kot je navedeno v navodilih.

Zeliščni čaji in njihova priprava

Pri pripravi zeliščnega čaja je ključen postopek: vodo zavremo, odstavimo in dodamo zelišče, pokrijem in pustimo stati 10-15 minut ali kot je navedeno v navodilih.

 

Za razliko od črnega ali zelenega lahko zeliščni čaj pustite stati veliko dlje brez tveganja izgube kakovostnih lastnosti. Seveda se temu izogibamo, razen v primeru, če receptura to izrecno zahteva. Primer za to je slez, katerega liste pred zaužitjem namakamo nekaj ur.